Header.jpg

PUNCH SHOT RIG

MODERNT ABBORRFISKE SOM GER DIG MÖJLIGHETER ATT FISKA PÅ NYA STÄLLEN

Text och bilder: David Lundh


Många av de tekniker vi använder i det moderna abborrfisket kommer från bassfisket. Dels hämtas inspiration från USA, men också Japan, och ett exempel på detta är den s.k. PunchShot-riggen. Detta tackel, även känt som Tokyo Rig, lämpar sig utmärkt för såväl bassfisket som vårt svenska abborrfiske, och under de tre åren jag har använt det har det skördat stora framgångar i mitt fiske. Kort och gott bygger tacklet på en offsetkrok, som via en fjäderringfästs vid en bit stålvajer där en s.k. bullet weight glider uppåt och nedåt. Detta möjliggör en vasskyddad presentation som dessutom sprider ett klickande ljud, med fri rörelse åt betet.

Ett bra komplement i lådan


Att fiska abborre i vegetation och intill struktur är verkligen underhållande. Vid bryggan som ligger ett stenkast hemifrån brukade jag tidigare bara kasta ut i frivattnet med vanliga jiggar och hårdbeten, men sedan tre år tillbaka har jag börjat tillämpa en ny fisketeknik på denna plats. Den går ut på att göra korta underhandskast, så kallad flipping” eller ”pitching” intill näckrosor och båtar, och detta med vasskyddade gummibeten. Jag har tidigare använt den amerikanska metoden Texas Rig, där ett sänke glider på tafsen och betet riggas med offsetkrok. När jag sedan testade Punch Shot blev jag förvånad över hur denna nya teknik faktiskt passade situationen bättre, mycket tack vare vinkeln som tyngden får då den trycks genom vegetationen. Anledningen till att Punch Shot har blivit ett av mina favorittackel är att den kompletterar listan över moderna abborrtekniker genom att vara vasskyddad och ändå ge fri rörelse åt betet. Betet går att fiska i tät vegetation men får också förstärkt rörelse tack vare den ledande konstruktionen, vilket ger egenskaper som är svåra att hitta hos andra riggar.

Variation av tacklet


Jag tillverkar mina Punch Shot Rigs på egen hand och detta är inte så svårt som man kanske kan tro. Jag brukar använda mig av en en millimeter tjock stålvajer på omkring 12 cm, fjäderring, lekande och ett s.k. bullet-sänke. Riggen är väldigt versatil och man kan till exempel ändra längden på vajern eller tyngden på vikten för att variera presentationen. För fiske på djupt vatten och framförallt när man vill tränga ner i tjockt gräs föredrar jag att använda en vikt på 15 gram eller mer, medan den vikt jag oftast använder väger 10 gram. Eftersom man fiskar nära botten tycker jag inte att man behöver en särskilt lätt vikt på sin Punch Shot, till skillnad från exempelvis vanligt jiggfiske där man kanske vill få betet att sjunka långsammare genom att använda en lättare tyngd.

Betesval


Man kan fiska sin Punch Shot med många olika typer av jiggar och precis som med så många andra tekniker handlar betesvalet mycket om tycke och smak. I USA används kräftimitationer och dylikt flitigt på Punch Shot, vilket även är ett bra val här i Sverige. I många sjöar runt om i landet står kräftor högt på menyn för abborren, men för mig har varianter som efterliknar mindre bytesfisk fungerat bäst. Detta beror huvudsakligen på att jag fiskar i Östersjön, där kräftimitationer av naturliga skäl oftast fiskar sämre än de som påminner om småfisken i området. Färgvalet varierar jag dels efter bytesfisken jag vill imitera, men också efter vattenfärg. Detta tankesätt för valet av färg på betet är ofta utgångspunkten i allmänhet, där man gärna prövar mer skrikiga färger såsom gul och orange när sikten i vattnet är sämre.

Jag har också experimenterat mycket med olika former och rörelsemönster på jiggarna för Punch Shot, vilket har visat ett mönster för vilken typ av bete som är lämpligast för varje situation. Sommartid har jag generellt sett haft bäst resultat på relativt livliga shadjiggar med kraftiga paddelrörelser, vilka har visat sig vara effektiva när vattnet är varmt och abborren är aktiv. Däremot har lugnare och mer subtila rörelsemönster briljerat när förhållandena varit de motsatta, eftersom fisken då inte har varit på samma aktiva humör. Ibland kan skillnaderna mellan olika jiggar vara helt avgörande för fisketurens resultat, då betesvalet gör en sådan stor skillnad för hela presentationen. Ett exempel på detta var när jag stod och fiskade med Punch Shot- riggen en dag i juni, nere vid bryggan som ligger bara ett stenkast hemifrån. Högtrycket som varit dagarna innan var som bortblåst den dagen, vilket ledde till att abborrarna ändrade sitt beteende rejält. Den livliga shadjigg som jag hade fått så mycket fisk på tidigare kammade noll och det var inte förrän jag bytte till en helt spikrak jigg av twintail-typ och saktade ned hemtagningen som det började nappa. När jag väl knäckte koden efter betesbytet släppte det rejält och dagen slutade med ett mycket lyckat resultat, med en fin kilosfisk som kronan på verket. Sammanfattningsvis bör man, precis som vid fiske med andra metoder, pröva sig fram och testa olika varianter av beten för att hitta melodin för dagen.

Passande jiggmodeller


Abu Garcia och Berkley har ett stort sortiment av jiggar för abborrfisket och i stort sett alla modeller går att använda på en Punch Shot. I mitt tycke fungerar jiggar med något lägre profil som bäst när man använder en offsetkrok, eftersom de ger bäst krokningsegenskaper med denna speciella typ av krok. Därför är exempelvis Svartzonker McPerch en stor favorit för mig till denna rigg, tack vare dess livliga rörelse och hur pass enkel den är att tackla på en offsetkrok. Även kräftimitationer såsom Berkley Chigger Craw ger bra resultat i vatten där denna typ av jiggar fiskar som bäst, framförallt då man fiskar betet så pass bottennära och därför efterliknar en kräfta på ett bra sätt. När förutsättningarna är som svårast plockar jag gärna fram mer diskreta jiggmodeller, som exempelvis en Berkley Sneak Minnow eller Sick Vamper.

Ut och testa Punch Shot nu så kommer ni upptäcka hur effektivt det är!

Film


Häng med när David och Tobbe fiskar gös på flera olika tekniker!